BK Buss

Guide: Så fixar du Halloween-festen!

Bild på Halloween pumpor på Lilla Torg

Är det din tur att stå för festen? Har du svettpärlor i pannan för att du inte vet i vilken ände du ska börja och alla andra verkar ha allt klart? Den 31 oktober närmar sig och därmed Halloween. Lillatorg.nu och RoligaPrylar.se ger dig guiden som tar dig från förvirring till Halloween-champion.

 

Steg 1. Låt festen starta!

Innan du går loss på all shopping och förberedelse, så kan det vara en enkel start att ställa sig följande frågor:

  • Hur stor Halloween-fest är du beredd att hålla?
  • Hur mycket får kalaset kosta?
  • Vilken tid är bäst för festen?
  • Vem ska du bjuda?
  • Var ska festen hållas; hemma, i hyrd lokal eller på kyrkogården?

När du bockat av frågorna är det dags att skicka ut inbjudningarna! Förslagsvis skickar du en inbjudan via vanlig hederlig snigel-post så att du kan skriva med läskig handstil. Andra bra förslag är Facebook, SMS eller via mejl.

Steg 2. Strunta i 31 oktober!

Det är garanterat andra som siktar in sig på just den 31 oktober, men du ska ligga steget före. Planera in helgen innan eller helgen efter istället! Fördelen är en större chans att fler kan komma och du kan själv gå på andras Halloween-fester. Dessutom infaller 31 oktober på en måndag och de flesta måste jobba dagen efter. Så dra det längsta strået och lämna kampen om den 31 oktober!

zombie-367517_1920Steg 3. Välj ett tema till festen

Om du väljer ett tema för festen så blir det också lättare att hålla fokus. Vampyrer, Frankenstein, spöke, zombie, döden eller zombies är mest populära bland tonåringar och vuxna. Gäller det barn är det söta spöken, pumpor, godis och färger som svart och orange som är trendigt.

Steg 4. Lämna inte dekoreringen till sista dagen

På den stora dagen vill du inte vara lämnad med all dekorering, kämpandes med spindelnät, uppblåsbara spöken och försök att få stenarna i trädgården att se ut som gravstenar. Gör dig själv en tjänst och börja en vecka före.


Steg 5. Ha musiken redo!

Ingen människa – eller zombie för den delen – vill höra samma musik hela kvällen. Ägna några minuter i ett par dagar åt att skapa en varierad spellista med filmmusik och låtar som folk känner igen. “Who ya gonna call?”…

Steg 6. Skapa stämning med belysning

Du vill inte att det på babyshowers eller bröllop är helt mörkt eller för ljust – detsamma gäller Halloween-festen där belysningen också spelar en avgörande roll. Det ska inte vara för mörkt men heller inte vara för ljust och utstråla liv och glada dagar. Sätt ut några stearinljus och använd orange, gröna och gula glödlampor i resten av huset.

Steg 7. (Tråkigt, men) läskigheter med måtta

Syltade hjärnor och ätbara ögonglober i all ära, men studier visar att det visuella intrycket också har en avgörande inverkan på vår aptit. Därmed kan vi dra slutsatsen att man inte bör vara för extrem i valet av mat. Motbjudande mat med hög eew!-faktor bör användas med måtta, annars riskeras det mesta att hamna i soporna. Använd majssirap och röd karamellfärg till läskiga blodiga drinkar, servera pumpasoppa i en häxas gryta och med gröna oliver kan ägghalvor enkelt bli till ögon.

woman-578820_1920Steg 8: Involvera läskiga aktiviteter

Planera in några spel eller aktiviteter för dina gäster, speciellt bra är det om det kommer att finnas barn med på festen. Utse vinnaren för bästa kostym, berätta spökhistorier eller låt barnen göra spindlar av piprensare. Kom ihåg att fysiska aktiviteter kan hjälpa sockerstinna barn att förbränna åtminstone lite energi…

Steg 9: Dokumentera kvällen!

En uppmaning om att alla ska ta minst två bilder under kvällen kan vara en god idé – det är både ett sätt att skapa ett gemensamt minne för kvällen om de läggs upp i den gemensamma Facebook-gruppen, men också ett sätt att lättare utvärdera festen och ta med sig erfarenhet till när nästa års fest ska planeras.

Steg 10: Klä dig efter tillfälle

Att vara värd för en Halloween-fest kan innebära mycket springande mellan köket, minglet och servering, därför gör du bäst i att välja dräkt med stor omtanke. Tänk dig en varm gorilladräkt när du står och rör i kastrullerna, en tvångströja när du ska hälsa på bästa kompisens nya tjej eller att tillbringa timmar i dina tolv centimeter höga Catwoman-stövlar!

Steg 11: … Ha kul!

Halloween-fester innebär ofta en del jobb. Det finns en risk att du någon gång under processen kan uppleva det som stressigt och jobbigt – så ska det ju inte vara! Bästa sätt att förhindra detta är att hålla sig till dessa handfasta tips: planera festen i god tid, skapa olika att göra-listor, håll dig till din budget och förmåga samt be om hjälp om du behöver.

Till sist, glöm inte det heligaste rådet av dem alla: om du har kul, har dina gäster också kul!

Text: Alexandra Bengtsson – RoligaPrylar.se
Foto: Pixabay/RoligaPrylar.se


Relaterat